trečiadienis, spalio 10, 2007

Gimtadienis




Nejaugi tikrai patikėjote, kad man šiandien sueina vieneri metai? :)
Ne, šįkart sveikinimai nukreipti ne man. Ir ne mano draugui. Ne mamai, ir net ne broliui. Šiandien, spalio 10-ąją, sueina vieneri metai, kaip esu registruotas LinkoManijos bendruomenės narys. Taigi, galime visi drauge pasveikinti mano LM account'ą :) Ta pačia proga, kaip tik šiandien viršijau 500 GB išsiuntimą, bei pasiekiau siuntimo greičio rekordą - 8 MB/s. Visai neblogai, ar ne?:]

antradienis, spalio 09, 2007

Transatlantinis tunelis

Ko gi mums dar betrūksta? Prieš 100-200 metų paprasti žmonės negalvojo nei apie lėktuvus, nei apie greitaeigius traukinius, nesuvokiamai atrodė pasaulinis tinklas, kompiuteriai, galingi elektronikos prietaisai, lazeriai ir kiti "stebuklai". Tačiau buvo ir ypatingų žmonių, kurie sugebėjo nuspėti ateities išradimus. Daugiausiai šioje srityje turbūt pasižymėjo rašytojas Žiulis Vernas.
Apie Transatlantinio tunelio idėją pirmą kartą užsiminė Ž.Vernas 1895 metais. Bėgant metams, apie Tunelį buvo kalbama vis garsiau, ir šiandien mes jau turime rimtą projektą. Pagal jį, Tuneliu važinėtų traukiniai, kurie pasiektų 8000 km/h greitį. Ne, tai ne klaida. Tai yra visiškai įmanoma išsiurbiant tunelyje esantį orą. Tokiu būdu pradingtų oro pasipriešinimas, tad traukinį veikianti trinties jėga sumažėtų iki minimalaus lygio. Beje, transatlantinių traukinių, lyginant su įprastais, kuro sąnaudos būtų įspūdingai mažesnės. Tokiu tuneliu kelionė iš Londono į Niujorką užtruktų ... mažiau nei 1 valandą.
Deja, yra viena didelė priežastis, dėl kurios projekto įgyvendimas tampa beveik neįmanomas. Tunelio statybų kaina siektų daugiau nei 150 mlrd. $ Tokia suma yra pakankamai didelė ne tik mūsų akimis, bet ir visai JAV.

Žemiau pateikiu Transatlantinio tunelio pjūvį: