ketvirtadienis, kovo 13, 2008

Video Productions: Spalvotas saulės zuikutis

Sveiki,

pristatau savo naujausią how-to video:

Colourful Sunbeam


Colourful Sunbeam! - Funny home videos are a click away

Beje, noriu paminėti, kad čia yra jau 50-asis blogo įrašas. Nemažas jubiliejus :)

trečiadienis, kovo 12, 2008

Atlaso eksperimentas - ką naujo sužinosime?


Kas?

Visų pirma paaiškinsiu, kas tai yra. ATLAS - A Toroidal LHC ApparatuS - Toroidinis LHC aparatas. Šis aparatas yra didžiausia ir svarbiausia viso eksperimento dalis, kuri atliks elementariųjų daliųjų atpažinimo bei sekimo funkciją, kitais žodžiais tariant, tai yra dalelių detektorius. Tačiau, savaime aišku, eksperimentas neapsiribos vien tik šiuo milžinišku, 7000 tonų sveriančiu prietaisu. Visame procese veiks daugybė įvarių aparatų, dirbs keli tūkstančiai mokslininkų, ir visi jie sieks vieno tikslo - išsiaiškinti tai, kas dar nėra paaiškinta.

Kodėl?


Šį eksperimentą pasiūlė CERN (Europos branduolinių tyrimų organizacija) 1994 metais. Sekančiais metais jau buvo gautas finansavimas ir iš aplinkinių valstybių (CERN būstinė yra Šveicarijoje), o pirmoji duobė ATLAS eksperimento pastatams buvo iškasta 2003 metais.

Kur? Kada?

Eksperimentas vyks būtent šiam tikslui naujai pastatytuose pastatuose, esančiuose netoli Šveicarijos ir Prancūzijos sienos. Buvo planuojama, kad ATLASas bus pradėtas 2007 birželį, tačiau dėl nenumatytų gedimų data atidėta iki 2008 vidurio.

Tai kas gi čia ypatingo?

Visų pirma, sudomina vien apibūdinimas - sužinoti ir paaiškinti tai, kas dar nėra paaiškinta. Jeigu pagalvojote, kad tai skamba kvailai, ir viskas jau yra paaiškinta bei išrasta, aš jums drąsiai atsakau - klystate. Apsižvalkykite aplink save. Pažiūrėkite į dangų, į visą mus supančią materiją, pamąstykite apie žemės gelmes ir jose slypinčias paslaptis. Tu, kaip ir aš ir visa žmonija, nežinome nei kaip visa tai buvo sukurta, tuo labiau kas tai sukūrė. ATLASo eksperimento metu kaip tik tai ir bus bandoma išsiaiškinti. O tiksliau: per specialų greitintuvą, kurį sudarys minėtas ATLAS aparatas, dalelės bus paleistos priešingomis kryptimis po žeme iškastu tuneliu, kur vėliau pasieks šviesos greitį (!) ir susidurs nustatytoje vietoje. Visą šį reiškinį seks dalelių detektorius, kuris, panaudodamas galingus magnetus ir kitus modernių technologijų produktus, fiksuos, kas vyksta susiduriant dalelėms ir po jų susidūrimo.

Na ir kas iš to?

Įspėju, laikykitės už kėdės, kad nenuvirstumėt :)
Turbūt jau esate girdėję apie Didžiojo Sprogimo teoriją - pagrindinę Visatos susidarymo teoriją. Jei ne, galite apie tai paskaityti čia. Pagal šią teoriją Visata susidarė po atomų sprogimo, t.y. jų susidūrimo. Kadangi tikimasi, jog šis reiškinys bus pakartotas eksperimento metu, visai tikėtina, kad Žemėje susidarys nauja mini Visata! Jeigu turėtume Visatą , kuri būtų vos kambario dydžio, galėtume lengvai ištirti tai, ko mums neleidžia transportavimosi limitai didžiojoje Visatoje. Nauji išmatavimai, tamsioji energija bei materija, juodosios skylės ir t.t. - visa tai mokslininkai galėtų ištirti tiesiog neišvykdami iš planetos!

Kiek informacijos bus surinkta?

Tiek, kiek telpa 100 000 CD. Per sekundę :) Arba ~67 TB/s.

Ar galime tikėtis mokslinės revoliucijos?

Taip.