penktadienis, kovo 28, 2008

Kur esu?

GPS (Global Positioning System) - turbūt visiems begalę kartų girdėtas ir jau spėjęs įgristi žodis. Užtenka tik paklausti stebuklingojo GPS aparato "Kur esu?" ir po kelių sekundžių galime pamatyti savo buvimo vietą žemėlapyje. Tačiau šįkart ne apie tai. Vakar netyčia aptikau tokią naujieną, skelbiančią, kad Google Maps kūrėjai naujoje programos versijoje įdiegė šviežią funkciją - telefono buvimo vietos Žemėje nustatymą (My Location Beta). Įdomu, kad ši funkcija nenaudoja GPS, tačiau taip pat gali veikti visame pasaulyje. Vietos nustatymo procesas yra atliekamas kitokiu, dar mažai kam girdėtu būdu - naudojant trianguliaciją. Ir visai nereikia išsigąsti šio žodžio :). Viskas vyksta taip: programa, panaudodama mobilaus telefono ryšio raportavimo funkciją, apskaičiuoja atstumus iki artimiausių trijų mobiliojo ryšio bokštų ir sudaro įsivaizduojamą trikampį, kurio teritorijoje jūs ir esate. Paskui yra brėžiamos linijos iš trikampio kampų, apskaičiuojami mažesniųjų trikampių kampai ir pagal linijų susikirtimo tašką yra apytiksliai atrandama jūsų buvimo vieta.



Beje, ši technologija gali būti patikimesnė nei GPS uždarose patalpose, pastatuose arba būnant kur nors tarp storų sienų. Ir baterija nėra taip greitai eikvojama, nes, savaime suprantama, skirtumas tarp signalo siuntimo į artimiausius bokštus ir į virš žemės esantį palydovą yra.
Atrodytų, viskas puiku: lekiam ir išbandom! Tačiau ne viskas taip paprasta ir lengvai prieinama. Jums reikės telefono, kuris sugeba atpažinti ryšio bokštų identifikacinius numerius. Sakyčiau: tai kas gi čia ypatingo? Ir sakiau taip, kol pats neišbandžiau. Deja, tokią funkciją palaiko tik naujausi telefonai (smartphone'ai, nokia n-series s60 3rd edition, naujausi (labai naujausi) sony ericssonai bei motorolos ir dar keletas laimingų telefonų). Savo aplinkoje, deja, nepavyko rasti telefonų, kurie palaikytų tokią funkciją. Kitas dalykas, kurį taip pat svarbu paminėti - rezultato tikslumas priklauso nuo ryšio bokštų išsidėstymo tankumo jūsų vietovėje. Kuo daugiau bokštų aplink, tuo tiksliau bus nustatyta jūsų buvimo vieta.

Taigi, naujoji Google Maps MyLocation funkcija gali pasirodyti ne tokia ir patraukli, kaip apie ją kalbama, bet vis tiek tai yra geriau, negu mokėti po 30 ct Locator'iui už kiekvieną vietos nustatymą, ir gauti dažnai neatitinkančius, lempinius rezultatus (nors ir buvimo teritorija parodoma, jei neklystu 1km spindulio apskritimu, jiems vis tiek nė karto nepavyko nustatyti mano buvimo vietos taip, kad aš patekčiau į to apskritimo teritoriją :D). Tai yra puiki alternatyva žmonėms, turintiems ne pačius pačiausius highest-end telefonus, o tiesiog higher-end, neturinčius GPS'o aparatus. O turintiems priėjimą prie globalios pozicionavimo sistemos, nepatariu tokio privalumo iškeisti į MyLocation - geriau vis tiek nebus.

Video prezentacija:

trečiadienis, kovo 26, 2008

WikiCafe - revoliucija Web 2.0 platybėse


Taigi, istorija prasidėjo dar prieš kelis mėnesius, kai gavau slaptą pakvietimą į "kažkokios" naujos funkcijos Metacafe.com tinklalapyje testavimą. Daugiau informacijos nebuvo suteikta, tiesiog nauja funkcija, kuri dar buvo kūrimo stadijoje. Buvo pasiūlytas 30 minučių sneak priėjimas prie sistemos, susidomėjau, aišku :) Tačiau vėliau teko šios įdomybės atsisakyti dėl per didelius privatumo ir informacijos saugojimo reikalavimus keliančių sutarčių. Tiesiog taip sutarėm, kad prisijungsiu į testavimą, kai jis taps labiau atviras visuomenei ir nebebus visokių suvaržymų. Na ir štai praeitą savaitę gaunu pakvietimą į registraciją beta testavimo programoje, o šiandien - dar vienas pranešimas, skelbiantis, kad testavimas prasidėjo ir esu kviečiamas prisijungti. Woohoo!

O dabar papasakosiu apie pačią funkciją.
WikiCafe - iš pavadinimo, susidedančio iš žodžių Wiki + Cafe, pažodžiui būtų galima spręsti, kad tai reiškia "atvira kavinė". Iš tiesų, panašiai ir yra. Metacafe.com yra vienas didžiausių ir, mano nuomone, vienas geriausių, video talpinimo ir skleidimo tinklalapis. Unikalus dalykas yra tas, kad vieno ar kito klipo populiarumas tiesiogiai priklauso nuo to, kaip jis patinka žiūrovams ir kokia yra jų reakcija. Tai yra vadinamoji VideoRank technologija, kuri atlieka reitingo (įvertinimo) apskaičiavimo ir organizavimo funkciją penkiabalėje sistemoje. Pagrindinis veiksnys, įtakojantis reitingą, be abejo, yra pačio žiūrovo įvertinimas nuo 1 iki 5 balų, tačiau yra dar apie 100 (!) visuomenei neatskleistų veiksnių, kurie taip pat įtakoja bendrą klipo reitingą. Taigi, kuo didesnis klipo reitingas, tuo aukštesnėje vietoje jis būna today, this week, month ir t.t. puslapiuose, ir savaime suprantama, tuo daugiau gauna dėmesio iš žiūrovų. Tačiau reitingas nėra pagrindinis žiūrovų pritraukimo veiksnys.

Taip pat svarbu yra ir tinkamas klipo pavadinimas, aprašymas, žymės, etiketės, papildoma informacija, pristatomasis paveikslėlis. Nemažiau svarbus yra šios informacijos prieinamumas kitomis pasaulio kalbomis, pritaikymas toms kalboms ir t.t. Pagalvosite, nejaugi visą tai gali sutvarkyti vienas žmogus? NE! Tačiau tai galima padaryti bendradarbiaujant su kitais žmonėmis, kolaboratyviai. Skamba šiek tiek wiki'škai, ar ne? Būtent! Naujosios funkcijos WikiCafe koncepcija ir yra leisti visiems žiūrovams redaguoti padarytas klaidas klipų aprašymuose , koreguoti žymes, keisti pavadinimą, versti tekstus į kitas kalbas, kad informacija būtų prieinama kuo didesniam žiūrovų ratui. O kuo geresnė ir taiklesnė video apibudinanti informacija, tuo daugiau žmonių pamatys būtent tai, ko jie ieškojo, ir suprantama, duos didesnį įvertinimą ir tuo pačiu tą klipą pamatys daugiau žiūrovų. Galbūt skamba kiek fantastiškai, bet visgi žingsnis po žingsnio tai tampa realybe. Kaip WikiCafe vystysis toliau, pamatysime kiek vėliau, o šiam kartui įdedu pristatomąjį video:



Wikicafe Beta: Getting Started - The funniest home videos are here

antradienis, kovo 25, 2008

Video Productions: Rašto Evoliucija

Nieko ypatingo, tiesiog informacinis video apie žmonių rašto vystymąsi, kurį baigiau prieš kelias dienas. Malonaus žiūrėjimo :)


Evolution of Script - The best bloopers are a click away

Beje, tai pirmasis mano video kuriame panaudojau neseniai įsigytą trikojį stovą kamerai. Daugiau nebereikės naudoti kėdžių, knygų, stalų ir t.t. :)


(suskleista iki mažiausio aukščio)