šeštadienis, balandžio 19, 2008

Lietuvos Tūkstantmečio belaukiant



Šiandien, 2008 metų balandžio 19 dieną, pradeda veikti mano naujausias projektas, kurį pavadinau Lietuvos Tūkstantmečio atminimo tinklalapiu. Čia galėsite sužinoti, kiek sekundžių tikslumu liko laiko iki Lietuvos Tūkstantųjų metinių dienos, perskaityti Tūkstantmečio minėjimo naujienas bei įdomius straipsnius ir rasti kitokios informacijos apie Lietuvą.
Daug pasakoti turbūt nereikia - užsukit į Tukstantis.wu.lt ir viskas bus aišku!

penktadienis, balandžio 18, 2008

Rasterbator - Rasterbate - Rasticulation



"Rasterbatorius - kažkoks kosminis žodis", turbūt taip pagalvotų daugelis žmonių, pirmą kartą išgirdę tokį terminą. Šis žodis yra kilęs iš kito angliško žodžio 'rasterize', reiškiantį rasterizuoti (ne lygu pasterizuoti), arba, kitaip sakant, paversti į taškinę grafiką. Apie šią programą sužinojau Slave'o bloge. Visa esmė - rasterbatorius jūsų pasirinktą nuotrauką paverčia plakatu, kurio dydis gali būti nuo vieno A4 lapo iki visos kambario sienos ir net daugiau. Įdomiausia yra tai, kad visas jūsų plakatas yra išskaidomas dalimis ir atspausdinamas ant paprastų A4 ar kitokio formato, kurį palaiko jūsų spausdintuvas, lapų. Taigi, tik pagalvokite: panaudodami Rasterbator programą kartu su paprastu namų naudojimui skirtu spausdintuvu jūs galite atsispausdinti tapetus savo kambariui! Būtų visai puiku, bet yra ir minusas - tokiam reikalui prireiktų nemažai resursų - popieriaus lapų ir dažų :/
Kitas dalykas, kurį taip pat reikia paminėti - jums nebūtina turėti labai aukštos rezoliucijos nuotraukų, kad galėtumėte padaryti didesnį plakatą. Kadangi Rasterbator'ius naudoja rasterizavimo technologiją, jūs galite patys pasirinkti taško dydį. Tai reiškia, kad pvz. jeigu jūs spausdinate 25 A4 lapų ploto plakatą, jūs galite pasirinkti 1cm skersmens ar didesnį taško dydį ir matyti tikrai normalų vaizdą. Juk lauko reklamos ekranuose vienas taškas būna dar didesnis (1-5 cm), bet ,žiūrint iš tam tikro atstumo, matomas vaizdas yra kokybiškas. Palyginimui, monitoriaus ekrane keturkampio formos pikselio plotis yra 0.24-0.3 mm. Akivaizdu, kad skirtumas yra didelis, todėl galime daryti išvadą, jog 2000 px pločio nuotrauka monitoriaus ekrane, perkelta ant taškinio plakato, gali turėti keliasdešimt kartų mažesnį taškų skaičių plotyje ir atrodyti taip pat kokybiškai. Šios technologijos pliusas - sunaudojama mažiau spausdintuvo dažų, lyginant su paprastu spausdinimu. O nedideliu minusu pažymėčiau žiūrėjimo atstumą - iš arti toks taškinis plakatas nelabai gražiai atrodo. Visai kitas reikalas - paeiti kelis žingsnius atgal. Iš toliau žiūrint taškai akyse natūraliai susilieja ir tokiu būdu atsiranda vientisumo įspūdis.
Beje, išbandžiau Rasterbatorių ir aš - vaizdinga Vilniaus nuotrauka jau puošia kambarį. Žemiau pateikiu 2x2 (A4) plakato nuotraukas ir originalų vaizdą (© Mantas Indrašius, tikiuosi autorius nesupyks :) :









Rasterbator + Rasterize = Rasticulation + Beauty

antradienis, balandžio 15, 2008

Beprotiškai "auksinės" ir beprotiškai teisingos mintys

Vilniaus meras J. Imbrasas


Citatos:

Smūgiai po nosimi prisėdus pailsėti, daužymasis, griuvimai, lyg vyktų karas centrinėse Vilniaus aikštėse, mopedininkų ir motociklininkų sambūris Vokiečių gatvėje. Tai sostinės meras Juozas Imbrasas išvydo šeštadienį išsiruošęs pasidairyti po Vilnių. „Pasidarė neramu ir neskanu“, - apibendrino meras.


Yra mieste tvarkdariai, policijos pareigūnai, jie turi ateiti ir sudrausminti jaunimą, kuris riedučiais važinėtis turi kur. Štai prie Baltojo tilto yra riedlentininkų aikštelė, bet jie čia nenori – čia jų niekas nemato, jie eina ten, kur visi mato.

Labai ne kaip atrodo – labai provincialiai.


Graudu pasidarė beskaitant...


Delfi skaitytojas Liudvikas


Citatos:

Azijos miestams vadovauja Juozai Imbrasai, ir jiems pavyko pasiekti, kad centre būtų tvarka. Tik jie iki šiol nesupranta, ką DAR reikia padaryti, kad Singapūras pulsuotų taip, kaip pulsuoja Barselona.

Neabejoju, jog ir Singapūro, ir Taipėjaus, ir Maskvos, ir Vilniaus vadovai miestui ir miestiečiams linki tik gero - ramybės, rimties, komforto ir pušų ošimo. Gaila tik, jog geriausiai šiuos kriterijus atitinka Saltoniškių kapinės, kur palaidotas mano senelis. Tikrai, vieta graži, tik gyvybės ten nėra...


Neįprastai pastabios ir tiesiog stulbinančios mintys. Tad kurios gi yra "auksinės" ir kurios - teisingos? Manau kiekvienas gali nuspręsti savaip.


Citatos paimtos iš čia:
http://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/article.php?id=16540937
http://www.delfi.lt/news/daily/voxpopuli/article.php?id=16548077

Nuotraukos:
© World-city-photos.org
© Mantas Indrašius