šeštadienis, balandžio 12, 2008

Don't drink and drive

Visame pasaulyje, taip pat kaip ir Lietuvoje, įvyksta labai daug mašinų avarijų dėl pačių vairuotojų kaltės - dažniausiau dėl to, kad vairuojama išgėrus. Pasekmės būna skaudžios - sužeidimai, prarastos kūno dalys, žlugusios ateities svajonės ir planai, o neretai ir mirtis.
"Žmogau, nevairuok išgėręs!" - teigia labai emocionalus kolegos prodiuserio @ metacafe.com video klipas:


Gone Friends


Gone Friends - The best home videos are here

penktadienis, balandžio 11, 2008

Vilnius laukia II - Apsižvalgymas

Antradienį bloge rašiau apie Guggenheimo - Ermitažo kultūros centro architektūrinius projektus Vilniuje, tada dar nežinodamas nugalėtojo. Šiandien, įsivaizduojant, kad dauguma mūsų (na, nebent išskyrus to stiklinio pastato, esančio prie Europos dangoraižio, etatinius gyventojus) gyvena ne akmens, o informacinių technologijų amžiuje, skelbti nugalėjusį projektą bloge būtų beprasmiška.Tad nusprendžiau jums pateikti galbūt kiek įdomesnės informacijos apie garsiąsias vizijas, o tiksliau - nuotraukų iš Jono Meko vizualiųjų menų centre įsikūrusios parodos „Įsivaizduojant ateitį: naujojo muziejaus Vilniuje architektūriniai pasiūlymai“. (Norėdami pamatyti didesnę nuotrauką, tiesiog paspauskite ant jos)

Taigi, pradedu nuo sparnuotosios D. Libeskindo vizijos. Beje, "sparnuotuomas" yra tik pirmasis įspūdis, pamačius šio projekto vizualizacijas. Apžiūrinėjant pastatą iš visų kampų trimačiame makete, "sparnuotumo" įvaizdis pamažu nyksta.


Pietinis fasadas tiesiog stebuklingai traukia užsukti kiekvieną praeivį, keliaujantį Baltuoju tiltu. Ir įėjimas labai patogioje vietoje.


Lyg aštri uola, išlindusi iš miško :)


Vakarinė pusė turi įdomių skirtumų lyginant su fasadine, kas mane labai žavi.


Studio Daniel Libeskind :)


Toliau - nugalėjęs projektas, sukurtas architektės Z. Hadid. Ties šiuo projektu turbūt būta daugiausia interpretacijų - nuo kriauklių ir laivų iki kosminių erdvėlaivių ar net ateivių transporto priemonių. Džiugu, kad visuomenė taip aktyviai reiškia savo mintis. :) Bet kokiu atveju, man šis pastatas sukelia greito ir aptakias formas turinčio vandens transporterio ispūdį - nors imk ir plauk.


Maketas yra perskirtas į dvi puses, kad kiekvienas smalsuolis galėtų pastumti vieną dalį į šoną ir pamatyti pastato vidų. Labai kruopščiai sulipdyta. :)




Didžiuliai langai (turėčiau sakyti stiklinės sienos), orientuoti į rytinę pusę - ten, kur numatyta nemaža viešoji erdvė. Mechanizmas turbūt veikia panašiai kaip "demo versija" - pažiūrėjai pro langą, pamatei kokią skulptūrą, nori daugiau - eik į vidų. :D


Čia tikriausiai bus papildomas įėjimas.


Įspūdingi metališki atspindžiai.


Na ir trečiasis, bet tikrai ne prasčiausias projektas (nes "prastų" tiesiog nebuvo) - M. Fukso. Pirmą kartą išvydęs šį projektą nustebau, nes nesugebėjau įsivaizduoti, kaip buvo galima sutalpinti tokį masyvų ir talpų pastatą į ne tokią jau ir didelę erdvę prie Baltojo tilto. Pasirodo, architektams viskas įmanoma. :)


Didelio tūrio struktūrų statinys pasitinka kiekvieną, peržengusį Neries upę.


Apie išsikišusias konstrukcijas kalbėta įvairiai: vieniems jos primena makaronus (turbūt užkliuvo faktas, kad projekto autorius gyvena makaronų tėvynėje), kitiems - atominės elektrinės kaminus iš Simpsonų animacinio serialo, treti tvirtina, kad tai galėtų simbolizuoti žmogaus širdį.


Moderni įėjimo erdvė - ir po tiltu, ir virš jo.

Parodoje taip pat gausu ir kitos informacijos. Štai keletas įdomesnių faktų:


Guggenheimo - Ermitažo kultūros centro poveikis Vilniui.

Ilgalaikis

74 mln. USD išlaidų prieaugio Vilniaus miestui
900 naujų darbo vietų
10,1 mln. USD papildomų PVM įplaukų į valstybės biudžetą
2,7 mln. USD įplaukų į valstybės biudžetą iš pajamų mokesčių
900 tūkst. USD įplaukų į valstybės biudžetą iš juridinių asmenų mokesčių

Trumpalaikis (muziejaus statybos laikas, 3 metai)

20 mln. USD išlaidų prieaugio Vilniaus miestui
600 naujų darbo vietų
3,5 mln. USD papildomų PVM įplaukų į valstybės biudžetą
2,2 mln. USD įplaukų į valstybės biudžetą iš pajamų mokesčių
300 tūkst. USD įplaukų į valstybės biudžetą iš juridinių asmenų mokesčių


Bilbao sėkmės istorija 1998-2006 m.

Lankomumas 9,2 mln. lankytojų
Pritrauktos išlaidos 2,16 mlrd. USD
Įnašas į BVP 2,07 mlrd. USD
Baskų krašto mokestinės pajamos 342 mln. USD
Naujos darbo vietos 4335 per metus
Vidutinė metinė investicijų grąža 12,8 %


Beje, dar buvo surašyti 9 kriterijai, pagal kuriuos vertinimo komisija atrinko geriausią projektą. Deja, tos lentelės nenufotkinau, o ir pačių kriterijų nebeatsimenu. Na bet kokiu atveju galima nueiti ir pasiskaityti patiems :)


Ermitažo ir Guggenheimo tinklas pasaulyje:



Bendras Ermitažo - Guggenheimo muziejus Vilniuje būtų tik antras visoje Europoje, o, beje, kaip galime pastebėti žemėlapyje - ir visame pasaulyje.


Šioje vietoje kaip tik ir baigiu savo trumpą apžvalgą ir pradedu nekantriai, kaip ir kiti Lietuvos gyventojai, laukti tolimesnių naujienų.

antradienis, balandžio 08, 2008

Vilnius laukia


Taigi taigi taigi. Ilgai laukta diena, ta sensacinga ir neįprasta, nesuvokiamos ir pritrenkiančios nuostabos diena tuojau pralauš ilgo ir sustingusio laiko ledus. Taip, būtent rytoj, planuojama 9.30 val., Vilniaus Rotušėje bus paskelbtas nuosprendis. Nuosprendis, kurio taip nekantriai laukėme. Būtent - rytoj bus galutinai nuspręsta, kaip atrodys Gugenheimo - Ermitažo kultūros centras Vilniuje. Vizualizacijos, kurias pamačiau, mane labai giliai apstulbino. Baranausko žodžiais sakant "Taip širdį griaudina, kad net pagalvojau - ar Vilnių aš čia matau, ar dangų, ar rojų?" Tikėjau, bet nedrįsdavau pagalvoti, kad Vilniui gali būti pateikti tokie puikūs projektai:


D. Libeskindas

"Įtampa tarp kraštovaizdžio, tampančio pastatu, ir pastato, virstančio kraštovaizdžiu, suteikia iki šiol negirdėtą galimybę sukurti skulptūrinę formą, kuri atsivertų lankytojui"





Šis projektas man patiko labiausiai. Pagrindiniai pliusai - puikus įsiliejimas į erdvę, tuo pačiu pastatas gražiai prisiderintų prie šalia statomo Hansabanko pastato viešosios erdvės. Dar labai patiko projekto grakštumas ir "lengvumas". Dvi pastato pusės atrodo kaip tikro paukščio sparnai. :) Minusų nerašysiu, nes tikriausiai neturiu tam kompetencijos. :)


Z. Hadid

"Šis pastatas- kontrastas verslo rajono vertikalėms- tai naujos Vilniaus kultūrinės domintantės išraiška"






Įdomus projektas. Atsižvelgiant į laivybos nerimi perspektyvas ir planuojamą prieplauką netoli Baltojo tilto, šis pastatas sukurtų gyvą marinistinį įspūdį. Tačiau nelabai patiko, kad pvz. Paryžiuje Z. Hadid yra suprojektavus labai panašų pastatą į vilnietiškąjį variantą:



Hmmm...


M. Fuksas

"Išsidėstęs prie pat Baltojo pėsčiųjų tilto, jis pasitiks žmones, iš miesto centro keliaujančius į naująjį verslo rajoną. Tai ikoninė struktūra, organiškai įsiliejanti į dabartinį miesto audinį."





Kaip ir sakė pats Fuksas, tai labai organiškas projektas. Kiek žinau, 7 apvaliais vamzdžiais norėta įkūnyti Vilniaus Europos Kultūros Sostinės logtipo "molekulės" 7 atomus. Bet, mano akimis, trūksta ekspresyvumo.

Viena, ką norėčiau pasakyti - visi projektai yra įspūdingi, gražūs ir profesionalūs. Koks projektas bus įgyvendintas, nuspręs profesionalai, o mes, paprasti gyventojai, turėtume būti velniškai laimingi, jeigu valdžia bent jau nuspręstų statyti šį Gugenheimo - Ermitažo kultūros centrą, nesvarbu, pagal kokį projektą. Svarbu, kad būtų pastatyta.