šeštadienis, gegužės 24, 2008

Ypatinga diena



Šią savaitę ir tarp draugų, ir lietuviškoje blogosferoje "nugriaudėjo" nemažai gimtadienių (Gegužės 22, Gegužės 23) . Na, jeigu jau taip, tai ne išimtis būsiu ir aš. Taigi, kaip jau supratote, šiandien - Gegužės 24 d. - mano gimtadienis! Šią, tikriausiai pirmą kartą gyvenime apsiniaukusią ir tamsią gimimo dieną, man sukanka 16 metų. Tikriausiai apie mano amžių išgirdote pirmą kartą, nes tik dabar pastebėjau, kad bloge nėra jokios informacijos apie autorių, t.y. mane :D My fault. Tikiuosi, ši klaida artimiausiu metu bus ištaisyta :) Taigi, žinokitės dabar, kad šiandien laukiu sveikinimų ir dovanų! :)
Beje, Vikipedijoje atradau įdomių faktų apie Gegužės 24-ą dieną:

15 pr. Kr. Gimė Julijus Cezaris, Romos imperatorius
1686 gimė Gabrielis Farenheitas, termometro išradėjas
1743 gimė Žanas Polis Maratas, vienas Prancūzijos revoliucijos lyderių
1819 gimė Viktorija, D. Britanijos karalienė


1884 Samuelis Morzė pasiuntė pirmąją žinutę telegrafu
1956 Lugane (Šveicarija) įvyko pirmasis Eurovizijos dainų konkursas
1997 atidengtas Europos geografinį centrą žymintis akmuo (Vilniaus apskritis)

Kadangi šios dienos įvykių sąrašas yra nepaprastai ilgas, čia įdėjau tik mane labiausiai sudominusius faktus. Visą kitą informaciją galite rasti angliškoje ir lietuviškoje Vikipedijoje :)

Beje 2: nuotraukoje matote patį pirmą daiktą, kurį pamačiau šiandien ryte "išsirangęs" iš lovos. Taip gražiai atrodė, kad negalėjau nenufotografuoti :)

penktadienis, gegužės 23, 2008

Gariūnai - Vilnius 2:0



Nors Gariūnai šiaip jau priklauso Vilniaus miesto teritorijai, tačiau šįkart kalbėdamas apie Vilnių turiu galvoje tankiai gyvenamą pagrindinę miesto teritoriją, o Gariūnai reiškia kiek nuošalesnė gyvenvietė, garsėjanti savo turgumi ir turinti pavadinimą "Gariūnai.
Visų pirma, kalba eina apie Google Earth programą. O tiksliau - satelitinės fotografijos duomenų bazės atnaujinimo varžybas. Maždaug prieš pusę metų bloge rašiau apie didelę neteisybę Vilniaus atžvilgiu. Kaip žinia, Vilniaus satelitinės fotografijos yra beveik 6 metų senumo, tačiau Google jų nesivargina atnaujinti, nors vartotojams yra apsiskelbus kad visos nuotraukos - paprastai ne daugiau nei trejų metų senumo. (Nežinantiems istorijos - mano anksčiau kurtas video). Tuo laikotarpiu, prieš ~ 6 mėnesius buvo bent šiek tiek atnaujinta nemaža dalis Lietuvos miestų, įskaitant ir Kauną bei Klaipėdą. Taip pat, mano nuostabai, buvo atnaujinti ir Vilniaus priemiesčiai - šiaurinėje pusėje esanti Avižienių gyvenvietė, o pietvakarinėje - Gariūnai. Vilnius, deja, išliko toks pats, taigi kova buvo pralaimėta. Rezultatas 1:0 Gariūnų naudai.

Taigi, visa tai vyko prieš pusmetį. Šią savaitę prasidėjo antras etapas. Profilaktiškai įsijungiau Google Earth ir iškart pastebėjau, kad vaizdas pasikeitęs. Virš Vilniaus atsirado daugiau "kvadratėlių", užfiksuotas naujas Digital Globe informacinis taškas. Pagal jį, 2008 m. balandžio 1 d. visas Vilnius su 0% (!) debesų padengimu buvo nufotografuotas ir "atnaujintas". Nežinau, pokštas ar ne pokštas, bet tikroji situacija vis tiek nepasikeitė - Mindaugo tilto nėra, Ermitažo, Helios taip pat. Vis dar 2002-ieji. Bet ką gali žinot - gal artimiausiu metu atsinaujins. Tačiau tai dar nereiškia, kad Vilnius tapo pranašesnis, jeigu ant jo uždėtas antspaudas "2008-04-01". Tradiciškai užsukęs į Gariūnus, pamačiau dar linksmesnį vaizdą. Dar kartą atnaujinti Gariūnai. Ir netgi 2008 m. balandžio 24 dieną. Vilnius ir vėl pralaimėjo! Rezultatas 2:0 :


(Paspauskite - nuotrauka padidės)

Būtų įdomu išgirsti, kaip jūs reaguojate į šią situaciją? Ypač žinant tokį faktą, kad net Lietuvos miestelių dauguma nuotraukų yra žymiai naujesnės ir kai kur kokybiškesnės nei Vilniaus. Tyčinė diskriminacija, noras pakenkti Vilniaus miesto investiciniam patrauklumui ar tiesiog ilgą laiką neištaisoma žmogiška klaida, kitaip sakant "užmiršimas" ?

pirmadienis, gegužės 19, 2008

Senienos - ir įdomu, ir juokinga



Pasirodo, tas, kas įdomu, gali būti ir juokinga! Sode radau senų laikraščių (1996 m.), kuriuos labai linksmai perskaičiau. Ne dėl to, kad būčiau perskaitęs juokingų anekdotų, kurių, beje, ten nelabai ir buvo, bet dėl to, kad turbūt visas laikraštis šiuolaikinio žmogaus akims pasirodytų kaip anekdotas :)

(Spauskite ant nuotraukos, jei norite pamatyti didesnės raiškos versiją)


Taigi, galbūt galvojate apie aukščiausios kokybės kompiuterį, leidžiantį produktyviai dirbti?



... Kurio techniniai parametrai yra tokie: 1 MB vaizdo plokštė, 640 MB kietasis diskas, 2 serijiniai uostai (tikriausiai USB), 75-133 MHz procesorius, 8 MB RAM, o reklaminė antraštė teigia: HP PC PALIEKA ERDVĖS JŪSŲ MĄSTYMUI. Hmmm :D



O gal reikia elegantiško ir prestižiško mobiliojo telefono?


Jūs tik pažiūrėkit! ..."Dailus, pagal veido formą modeliuotas dizainas" ... "Smulkus ir lengvas - tik 151 g!"

Kaip supratau, šis technikos stebuklos jūsų nedomina... Tad žvelgiame toliau:



"Dalyvauti Seimo rinkimų kampanijoje atvyko žymus išeivijos veikėjas"
Ale koks gi ten jaunuolis nupaveiksluotas laikraštyje? Įdomu, ar prisimenate tuos laikus ? :)

Verčiame toliau. Skelbimas!



Koks įdomus skelbimas! Jūs tik pažiūrėkit, koks dizainas, kaip puikiai padirbėta su kompiuterine grafika! Juk čia antikvarinis, tiesiog neįkainojamas skelbimas :)

Ech, tikiuosi ir jums buvo įdomu peržiūrėti šias senienas. O jeigu dar ir nusijuokėte - žinokite, kad tikrai esate 21-o amžiaus gyventojas. :)