antradienis, balandžio 08, 2008

Vilnius laukia


Taigi taigi taigi. Ilgai laukta diena, ta sensacinga ir neįprasta, nesuvokiamos ir pritrenkiančios nuostabos diena tuojau pralauš ilgo ir sustingusio laiko ledus. Taip, būtent rytoj, planuojama 9.30 val., Vilniaus Rotušėje bus paskelbtas nuosprendis. Nuosprendis, kurio taip nekantriai laukėme. Būtent - rytoj bus galutinai nuspręsta, kaip atrodys Gugenheimo - Ermitažo kultūros centras Vilniuje. Vizualizacijos, kurias pamačiau, mane labai giliai apstulbino. Baranausko žodžiais sakant "Taip širdį griaudina, kad net pagalvojau - ar Vilnių aš čia matau, ar dangų, ar rojų?" Tikėjau, bet nedrįsdavau pagalvoti, kad Vilniui gali būti pateikti tokie puikūs projektai:


D. Libeskindas

"Įtampa tarp kraštovaizdžio, tampančio pastatu, ir pastato, virstančio kraštovaizdžiu, suteikia iki šiol negirdėtą galimybę sukurti skulptūrinę formą, kuri atsivertų lankytojui"





Šis projektas man patiko labiausiai. Pagrindiniai pliusai - puikus įsiliejimas į erdvę, tuo pačiu pastatas gražiai prisiderintų prie šalia statomo Hansabanko pastato viešosios erdvės. Dar labai patiko projekto grakštumas ir "lengvumas". Dvi pastato pusės atrodo kaip tikro paukščio sparnai. :) Minusų nerašysiu, nes tikriausiai neturiu tam kompetencijos. :)


Z. Hadid

"Šis pastatas- kontrastas verslo rajono vertikalėms- tai naujos Vilniaus kultūrinės domintantės išraiška"






Įdomus projektas. Atsižvelgiant į laivybos nerimi perspektyvas ir planuojamą prieplauką netoli Baltojo tilto, šis pastatas sukurtų gyvą marinistinį įspūdį. Tačiau nelabai patiko, kad pvz. Paryžiuje Z. Hadid yra suprojektavus labai panašų pastatą į vilnietiškąjį variantą:



Hmmm...


M. Fuksas

"Išsidėstęs prie pat Baltojo pėsčiųjų tilto, jis pasitiks žmones, iš miesto centro keliaujančius į naująjį verslo rajoną. Tai ikoninė struktūra, organiškai įsiliejanti į dabartinį miesto audinį."





Kaip ir sakė pats Fuksas, tai labai organiškas projektas. Kiek žinau, 7 apvaliais vamzdžiais norėta įkūnyti Vilniaus Europos Kultūros Sostinės logtipo "molekulės" 7 atomus. Bet, mano akimis, trūksta ekspresyvumo.

Viena, ką norėčiau pasakyti - visi projektai yra įspūdingi, gražūs ir profesionalūs. Koks projektas bus įgyvendintas, nuspręs profesionalai, o mes, paprasti gyventojai, turėtume būti velniškai laimingi, jeigu valdžia bent jau nuspręstų statyti šį Gugenheimo - Ermitažo kultūros centrą, nesvarbu, pagal kokį projektą. Svarbu, kad būtų pastatyta.

4 komentarai:

Simas rašė...

Labai įdomiai čia viską aprašei, Tomai. Mano nuomonė su tavąja sutinka vos ne 100%. Gailiuosi, kad nebuvo pasirinktas pirmasis variantas, atrodęs iš tiesų originaliai. Sakau, gal lankaisi miestai.net , jei taip, tai koks nick'as?
Buvęs klasiokas, Simas.

Tomas rašė...

Sveikas, labai malonu, kad apsilankei blog'e :) Miestai.net daznai aplankau, nors siaip forume nieko nerasau. Nickas - vtomux. O ka? Gal kartais turi ten nuotrauku imetes? :)

Simas rašė...

Aš, kaip ir tu, tik paskaitinėju, permetu akimis... Labai domina Nacionalinio stadiko reikalai. Gaila, kad viskas taip stoja. :(
O šiaip tai reklama veikia - varėm iš šūlios su Paulium ir vartėm "15 minučių" ir žiūrim blogų skiltis. Paulius tik: "O pala, čia ne Tomas?" Tai užsukau ir žiūriu, kad neklydau. :D Įdomiai čia peckelioji. :D
Keep up the good work.

Tomas rašė...

:) Nustebinai :) Tiesą sakant, ta reklama buvo labai silpna - tą dieną, kai buvo išspausdintas mano įrašas, beje, visuose trijuose miestuose: ir Vilniuje, ir Kaune, ir Klaipėdoje, sulaukiau vos 29 unikalių lankytojų iš šimtatūkstantinės laikraščio auditorijos. Gal dėl to, kad žmonės, skaitydami laikraštį, tingi atsisėst ar prie pc, ar gal dėl to, kad buvo penktadienis, tiksliai sunku pasakyti :)
Bet svarbiausia buvo patekti į laikraštį, oi kiek džiaugsmo visai dienai buvo, kai ryte važiuodamas į šulę gavau pranešimą, kad "šiandien - mano diena". :))
Jo, o dėl stadiono tai ir man labai pikta, nesamonės darosi. Komunistų valdžia...