penktadienis, gegužės 23, 2008

Gariūnai - Vilnius 2:0



Nors Gariūnai šiaip jau priklauso Vilniaus miesto teritorijai, tačiau šįkart kalbėdamas apie Vilnių turiu galvoje tankiai gyvenamą pagrindinę miesto teritoriją, o Gariūnai reiškia kiek nuošalesnė gyvenvietė, garsėjanti savo turgumi ir turinti pavadinimą "Gariūnai.
Visų pirma, kalba eina apie Google Earth programą. O tiksliau - satelitinės fotografijos duomenų bazės atnaujinimo varžybas. Maždaug prieš pusę metų bloge rašiau apie didelę neteisybę Vilniaus atžvilgiu. Kaip žinia, Vilniaus satelitinės fotografijos yra beveik 6 metų senumo, tačiau Google jų nesivargina atnaujinti, nors vartotojams yra apsiskelbus kad visos nuotraukos - paprastai ne daugiau nei trejų metų senumo. (Nežinantiems istorijos - mano anksčiau kurtas video). Tuo laikotarpiu, prieš ~ 6 mėnesius buvo bent šiek tiek atnaujinta nemaža dalis Lietuvos miestų, įskaitant ir Kauną bei Klaipėdą. Taip pat, mano nuostabai, buvo atnaujinti ir Vilniaus priemiesčiai - šiaurinėje pusėje esanti Avižienių gyvenvietė, o pietvakarinėje - Gariūnai. Vilnius, deja, išliko toks pats, taigi kova buvo pralaimėta. Rezultatas 1:0 Gariūnų naudai.

Taigi, visa tai vyko prieš pusmetį. Šią savaitę prasidėjo antras etapas. Profilaktiškai įsijungiau Google Earth ir iškart pastebėjau, kad vaizdas pasikeitęs. Virš Vilniaus atsirado daugiau "kvadratėlių", užfiksuotas naujas Digital Globe informacinis taškas. Pagal jį, 2008 m. balandžio 1 d. visas Vilnius su 0% (!) debesų padengimu buvo nufotografuotas ir "atnaujintas". Nežinau, pokštas ar ne pokštas, bet tikroji situacija vis tiek nepasikeitė - Mindaugo tilto nėra, Ermitažo, Helios taip pat. Vis dar 2002-ieji. Bet ką gali žinot - gal artimiausiu metu atsinaujins. Tačiau tai dar nereiškia, kad Vilnius tapo pranašesnis, jeigu ant jo uždėtas antspaudas "2008-04-01". Tradiciškai užsukęs į Gariūnus, pamačiau dar linksmesnį vaizdą. Dar kartą atnaujinti Gariūnai. Ir netgi 2008 m. balandžio 24 dieną. Vilnius ir vėl pralaimėjo! Rezultatas 2:0 :


(Paspauskite - nuotrauka padidės)

Būtų įdomu išgirsti, kaip jūs reaguojate į šią situaciją? Ypač žinant tokį faktą, kad net Lietuvos miestelių dauguma nuotraukų yra žymiai naujesnės ir kai kur kokybiškesnės nei Vilniaus. Tyčinė diskriminacija, noras pakenkti Vilniaus miesto investiciniam patrauklumui ar tiesiog ilgą laiką neištaisoma žmogiška klaida, kitaip sakant "užmiršimas" ?

2 komentarai:

Eziukas su kedais rašė...

na, aš tai naivią idėją turiu, kad gal jie kokį street view ruošia tik Vilniui ir dėl to neskuba talpinti :D

o jei rimtai, tai gal ruošiama adresų paieška, gal šiaip duomenys dedami papildomi...
na, čia svajuko dramblionės tokios :)

Tomas rašė...

Na, Street View Vilniui manau kol kas yra kosminė idėja :D Na, o tavo dramblionės, manau, gali būti tikrai realios. Tikiuosi, kad jos išsipildys :)