ketvirtadienis, gegužės 29, 2008

HDR - fotografija be sienų

Kur buvęs, kur nebuvęs, susidomėjau ir aš hdr (high dynamic range) nuotraukų darymu. Pasirodo, jų kūrimo procesas nėra labai sunkus - techninę dalį padaryti prireikia ne daugiau kaip 5 min, o taip vadinami "meniniai žaidimai" (tone mapping), kol pasiekiamas reikiamas rezultatas užtrunka iki 15 min. Tačiau galutiniai rezultatai kartais gali pasirodyti netgi daugiau nei įspūdingi :) Per daug neaiškindamas, pateikiu savo pirmuosius darbus:

(kaip visada: spaudžiam ir didinam)


1. Vartų sargas laukia!




2. Kaimo namelis




3. Verslo centras




4. Didybė




5. Biblioteka




6. Žaluma




7. Jokio tarpo?




Beje, Flickr'e iš visų mano galerijos nuotraukų (apie 110) reitingavime pagal nuotraukos įdomumą (įdomiau turbūt būtų sužinoti, kaip tai apskaičiuojama :), antroji nuotrauka jama pirmąją vietą. Antroje vietoje - nuotrauka nr. 4 .

Jei kas nors iš blogo lankytojų taip pat užsiima hdr fotografija, būtų labai įdomu pamatyti jūsų darbus ir pasidalinti patirtimi/patarimais :)

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Nu iš ties dailu :)

Galėtum daugiau papasakot, kokią technika naudojai, ir panašiai :)

Anonimiškas rašė...

Grazu :) Teko HDR bandyt senais laikais, dar su sena muiline ir Photoshopu, bet greit buvo pamirstas. Dabar naujas, gan geras fotoaparatas, gal reiktu gristi ir vel pamegint? :)

Tomas rašė...

Visas darbas yra iš dviejų pagrindinių dalių. Pirmoje dalyje iš paprasto jpg arba raw (geriau) failo su adobe lightroom padariau 5 skirtingos ekspozicijos (nuo -2 iki +2) nuotraukas. Antra dalis - su Photomatix 3 Pro programa iš paprastų nuotraukų sugeneravau vieną hdr nuotrauką, kurią vėliau dar reikia sureguliuoti. Viskas :)
Nuotrauka nr. 6 tik išskirtinė - ji daryta iš telefoninių nuotraukų, kurių buvo ~10, realybėje fotografuotų skirtingomis ekspozicijomis. Visos kitos - su neseniai įsigytu Nikon d40x fotoaparatu :)

Drawgas, būtinai pamėgink :) Kaip kažkur kažką girdėjau sakant - hdr - tai ateities fotografija. Ir be abejo pritraukianti daugiau dėmesio ir žiūrovų nei įprasta fotografija :)

Anonimiškas rašė...

Reiks vėl išmėgint, nes su senuoju savo fotoaparatu dariau tą, tik tiek, akd su pačiu fotoaparatu pasidarydavau 3 nuotraukas su skirtingom ekspozicijom, o tada su Photoshop sujungdavau, bet tada tiek fotoaparatas buvo nekoks, tiek ir stovo trūkumas (kai RAW neturėjau tai žinai kaip sunku kartais :D ) ir atbaigė po keliolikos eksperimentų

Tomas rašė...

Jo, suprantu. Kaip photoshope nežinau, bet pvz. Photomatix programoje galima automatiškai sulygiuoti visas nuotraukas, kaip sakant sustatyti į vietą. Šį darbą padaro greitai ir tiksliai.

Bett rašė...

Norėčiau mokėti daryti HDR fotografijas, kad gautųsi graži poros fotosesija mano klientams.:)